Fietsendrager zonder trekhaak

Graag een fietsendrager, maar een auto zonder trekhaak? Dit is een vraag die wij vaak krijgen. In principe is een trekhaak niet nodig, als je je fietsen op de auto wenst te vervoeren. Een fijne gedachten, want niet iedere auto heeft een trekhaak. Daarnaast zijn de kosten voor het installeren van een trekhaak relatief hoog.

Welke fietsendrager zonder trekhaak?

Er zijn 2 opties wanneer u de fietsen wilt vervoeren op de auto zonder trekhaak. Optie 1 is de fietsen vervoeren op het dak van de auto. Hiervoor heb je wel dakdragers nodig, naast de aanschaf van de fietsendrager voor op het dak. Wanneer dit voor jou interessant is, lees dan ons vorige blogbericht.

Optie 2 is de fietsen vervoeren op de achterklep van de auto. Daar willen we je hieronder graag over informeren.

Waar moet ik op letten als ik een achterklep fietsendrager wil kopen?

Als eerste is het van belang dat je auto geschikt moet zijn om een achterklep fietsendrager te kunnen monteren. Er zijn namelijk auto’s waarbij dit niet mogelijk is. Vaak komt dit door de vorm van de achterkant van de auto, maar ook de sterkte en bijkomende druk die zich vormt op de achterruit. Sommige auto’s zijn voorzien van een flinke spoiler en deze kan behoorlijk in de weg zitten bij de montage van een achterklep fietsendrager. Ga hier na of jouw auto geschikt is voor een achterklep fietsendrager.

Als tweede is het van belang dat het kenteken en de verlichting van de auto goed zichtbaar blijven. Een fietsendrager op de achterklep heeft al gauw de neiging om het kenteken en de verlichting niet goed zichtbaar te laten zijn. Dit is strafbaar en je kan hier een flinke boete voor krijgen. Wij adviseren dan altijd om de hoge variant te kiezen voor de achterklep fietsendrager. Een andere mogelijkheid is een extra kentekenplaathouder met verlichting aan te schaffen. Een zogenaamd Lightboard.

Achterklep fietsendrager Hoog model

Achterklep fietsendrager Hoog model

Als derde is het ook belangrijk dat de fietsen die je wenst te vervoeren, goed kunnen worden gemonteerd op de fietsendrager voor op de achterklep. Goed is om het maximale gewicht na te gaan die de fietsendrager mag dragen. Doorgaans is dit 45 kg. Heb je 2 zware E-bikes dan wordt het al moeilijk.

Samengevat: 3 vragen 

  • Is mijn auto geschikt? Check hier.
  • Blijft het kenteken en verlichting zichtbaar?
  • Passen mijn fietsen op de fietsendrager?

Hoeveel fietsen mag ik vervoeren op een achterklep fietsendrager?

Het aantal fietsen die je mag vervoeren is afhankelijk van het type achterklep fietsendrager. Doorgaans zij dit er maximaal 2. Tóch zijn er ook achterklep fietsendragers beschikbaar voor 3 of zelfs 4 fietsen (waarbij het totaalgewicht van de fietsen niet meer dan 60 kg mag bedragen). Zoals de Thule BackPac 973.

Thule-OutWay-Platform-2-Fietsendrager-Achterkant

Thule OutWay Platform 993 Fietsendrager

Bekijk hier de achterklep fietsendragers die wij hebben getest. Naast de fietsendragers die wij als best hebben getest, is het assortiment nog groter. Wil je deze ook bekijken, kijk dan hier.

Kan mijn E-bike op een achterklep fietsendrager?

Dit is afhankelijk van het gewicht van zowel de E-bike als het gewicht dat de achterklep fietsendrager mag dragen. Stel u neemt de Thule Bacpac 973 die 60 kg mag dragen aan gewicht, dan zou je in feite 2 E-bikes van +/- 25 kg kunnen vervoeren. Heeft jouw e-bike een afneembare accu, dan is het zeker aan te raden de accu eraf te halen. Onze tip is, wat niet nodig is aan gewicht, laat het niet de fietsendrager dragen, maar haal het eraf en leg het in de auto zelf.

Al is het mogelijk, toch is het goed om jezelf de vraag te stellen of het prettig is de zware e-bike op te tillen en vrij hoog te plaatsen op de achterklep fietsendrager.

Wat is de beste achterklep fietsendrager?

De beste achterklep fietsendrager vinden wij de de Thule OutWay Platform 993. Deze fietsendrager is voorzien van een platform waarop de fietsen solide en stevig staan. Veel andere achter fietsendragers werken via een ophangsysteem. Hierdoor hebben de fietsen de neiging wat te bungelen. De fietsen staan stevig op de Thule OutWay Platfrom 993. Aan de hand van de frameklemmen zet je de fietsen gemakkelijk vast aan de fietsendrager.

VIND DE BESTE FIETSENDRAGER


Vrijblijvend persoonlijk advies