Veelgestelde vragen
Fietsendragertest.nl heeft de volgende vragen voor je op een rijtje gezet. Vragen over bijvoorbeeld de regelgeving, de techniek, wat een handige manier van opbergen is. En natuurlijk of de nieuw aangeschafte e-bike wel op de fietsendrager past. We zetten alles handig bij elkaar en vullen de vragen telkens aan.
Trekhaak fietsendrager monteren op de auto
Past een fietsendrager altijd op elke trekhaak?


Is het eenvoudig om een fietsendrager te plaatsen op de auto?
Het is belangrijk om de tijd te nemen en je aandacht erbij te houden voor het plaatsen van de fietsendrager én de fietsen. Reken zeker op zeker een kwartier. Als je de fietsen voor het eerst op de drager zet, is het even zoeken naar de juiste positie van de fietsen. Het is eigenlijk altijd wel even uitzoeken om te voorkomen dat de fietsen teveel tegen elkaar aan staan. Een (elektrische) fiets weegt algauw tussen de 20 en 25 kilo, wat hulp bij het op de drager tillen is nooit weg. Bij veel fietsendragers zijn oprijgoten optioneel als accessoire te bestellen.
Handige tip: Wanneer de fietsen in de goede positie staan, maak dan een foto en zet deze onder je favorieten op je mobiel. Zo zie je voor de volgende keer hoe de fietsen stonden met de trappers en het stuur.
Zit de fietsendrager goed vast op de auto?
Zet de fietsdrager met de snelkoppelingshendel omhoog op de kogel van de trekhaak. Je kunt de fietsendrager nu heen en weer over de kogel bewegen. Probeer de fietsendrager evenwijdig aan de achterklep van de auto te zetten. Hou met één hand de fietsendrager vast en trek de hendel van de snelkoppeling naar beneden. Het vraagt vervolgens enige kracht om de hefboom om te zetten. Gaat dit veel te makkelijk, dan kun je ervan uitgaan dat de drager niet goed vastzit. De drager zal niet snel van de kogel vallen, maar kan wel achteroverhellen als deze niet goed vastzit. Belangrijk: Zet vervolgens de fietsendrager op slot.
Hoe zet ik mijn fietsen goed vast?
De fietsen zet je eerst met de framebevestiging vast op de drager. De frameklemmen passen doorgaans goed op het frame van de fiets. Maar er is een categorie e-bikes met extreem brede buizen. Maak dan gebruik van de buis onder het zadel, de staande framebuis is meestal wat smaller.
Controleer of de frameklem goed vastzit. Kijk ook uit dat je de klemmen niet te strak aandraait, dat kan schade aan het frame veroorzaken. Zeker een carbonframe (een groot aantal racefietsen is van carbon gemaakt) kan daar niet goed tegen. Er zijn fietsendragers die een draaiknop hebben die doordraait zodra het vast genoeg is, zoals de XLC Azura LED.
Kan ik de fietsen vergrendelen op de fietsendrager?
Vrijwel alle fietsendragers hebben een slot op de frameklemmen en op de drager zelf. Daarmee kun je de fietsen dus beveiligen. Zet de fietsen zelf pas op slot als ze op de drager staan. En haal ze ook weer van het slot voor je ze van de drager haalt, anders kun je de spaken beschadigen.
Tip: neem op vakantie ook een setje reservesleutels mee, van zowel de fietsen als de fietsendrager.
Hoe werkt de verlichting op de fietsendrager?
Het is vanzelfsprekend verplicht om goede verlichting te voeren. Een fietsendrager is in de regel voorzien van een 13- of 7-polige stekker. Check welke aansluiting jouw trekhaak heeft. Fietsendragers van het merk Pro User hebben een duo stekker met zowel een 7-polige als een 13-polige aansluiting. Wel zo handig. Een koppelstukje van 13 naar 7 polig of andersom kan uiteraard ook een prima oplossing zijn.
Rijden met een fietsendrager
Moet een kenteken altijd zichtbaar zijn?
Er moet een kentekenplaat op de fietsendrager zitten, omdat de drager doorgaans het zicht op de standaard kentekenplaat ontneemt. De kentekenplaat op de fietsendrager dient wit met zwarte letters en cijfers te zijn. Je kunt ’m laten maken bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant – op vertoon van je kentekenbewijs.
Let op: Op goedkopere dragers, zoals een schanierdrager, zoals de Thule Xpress 970, zit soms geen dwarsbalk om de kentekenplaat op te bevestigen. In dat geval moet je een losse lichtbalk met kentekenplaat ‘ophangen’. Deze dient vanzelfsprekend goed leesbaar te zijn.
Is een gevarendriehoek of markeringsbord uitstekende lading noodzakelijk?
In Nederland niet. Echter, er zijn een aantal landen waar het markeringsbord – dat is zo’n vierkanten bord met schuine, rode en witte banen – wel verplicht is.
Heb ik een speciaal rijbewijs nodig?
Je hoeft geen examen te doen voor het rijden met een fietsendrager. Wees je er met name bij het parkeren en afslaan bewust van dat je net iets langer bent dan normaal. En zorg er logischerwijs goed voor dat er geen onderdelen uitsteken. Met een fietsendrager die in Nederland is goedgekeurd, en dat zijn in principe alle fietsendragers die je in Nederland kan kopen, mag je in heel Europa rijden.
Hoe hard mag ik rijden met een fietsendrager
Wanneer je rijdt met een fietsendrager op de auto, hoeft je je snelheid niet aan te passen. Wel zal je merken dat je auto, met name als er wat wind staat, toch anders aanvoelt. Hou daar dus toch rekening mee bij het bepalen van je snelheid.
Mag ik met een lege fietsendrager rijden?
Jazeker dat mag. Het is alleen onpraktisch en soms zelfs zo dat je het even vergeet, aangezien de fietsendrager niet in het zicht is. Daarnaast kost het vaak wat extra brandstof.
Fietsendrager voor elektrische fietsen
Heb je voor elektrische fietsen een andere fietsendrager nodig?
Voor elektrische fietsen heb je een andere fietsendrager nodig. Dit heeft te maken met het feit dat een elektrische fiets vaak wat zwaarder is en soms ook wat robuuster. Ditkomt doort de accu en de motor. Daarnaast is ook de bouw van een elektrische fiets zwaarder ten opzichten van een gewone fiets. Je wilt immers dat je nieuwe elektrische fietsen niet beschadigen op de fietsendrager, doordat ze te dicht bij elkaar staan. Gelukkig is de afstand tussen de fietsen bij een fietsendrager voor elektrische fietsen ruimer. Daarnaast mag de fietsendrager meer gewicht dragen. Doorgaans is het draaggewicht 60 kg. Verder is er goed gekeken dat de montage van de e-bikes eenvoudig is. Aangezien je E-bike vaak wat zwaarder is, wordt er bij een fietsendrager voor elektrische fietsen altijd een oprijgoot aangeboden als optie. Dat scheelt weer tillen!
Wat is het verschil tussen een gewone fietsendrager en een fietsendrager voor elektrische fietsen?
Het voornaamste verschil zit ‘m in het draagvermogen van de fietsendrager. Voor een reguliere fietsendrager ligt dit doorgaans tussen de 40 en 50 kg, waarbij dit voor een drager voor E bikes 60 kg is. Een E bike mag dus niet op een reguliere fietsendrager, maar een gewone fiets mag uiteraard wel op een E bike fietsendrager.
Moet ik letten op het gewicht van mijn E-bikes?
Het gewicht van een elektrische fiets (E-bike) ligt gemiddeld 6 kg hoger dan een standaard fiets. Dit verschil is voornamelijk te verklaren door de toegevoegde accu en de motor. Een accu van een E-bike weegt gemiddeld 3 kg. Afhankelijk van de verschillende types zal er iets gewichtsverschil inzitten. Veel E-bikes zijn uitgerust met een afneembare accu. Deze kunt u van de fiets verwijderen wat de fiets een stuk lichter maakt. Handig bij het op- en aftillen van de fiets en gunstig voor het totaalgewicht.
Een standaard fietsendrager gaat uit van fietsen met een gewicht van zo’n 22 kg per fietsen mag niet zwaarder worden belast dan 50 kg. Omdat de elektrische fiets een stuk zwaarder is en het extra gewicht ook nog eens flink aan de bovenkant zit (denk aan accu) zullen er grotere krachten op de fietsdrager komen te staan op het punt waar hij op uw trekhaak vastgeklemd is. Daarom raden wij je aan om een fietsendrager aan te schaffen die speciaal is ontworpen voor het gebruik van elektrische fietsen en gecertificeerd is voor 30 kg per fiets. Dit geeft al aan dat het vervoeren van meerdere elektrische fietsen op de trekhaak van kleine auto’s niet mogelijk is. Een optie is dan een fietsendrager voor op het dak van uw auto.
Wat is de kogeldruk van mijn auto?
Een belangrijke vraag, aangezien je het gewicht van de fietsendrager dient op te tellen bij de te vervoeren (elektrische) fietsen. De meest voorkomende kogeldruk is 75 kg, maar toch belangrijk dat je dit even navraagt bij de fabrikant van de trekhaak.
Wat is de beste fietsendrager voor elektrische fietsen?
Uiteraard kunnen wij niet bepalen wat je wenst uit te geven aan een fietsendrager voor je Ebike. Fietsendragertest.nl houdt hier dan ook geen rekening mee. Toch zal het je verbazen, want de fietsendrager voor je Ebike die wij als best hebben beoordeeld is de XLC Azura LED. Deze drager zit wat betreft de prijs in het midden en daar krijg je echt een hele goede drager voor, die ook nog opvouwbaar is en gemakkelijk is op te bergen.
Een goede tweede vinden wij de Thule Easyfold XT2 933. De fietsendrager is dan wel wat zwaarder, maar ook zeer degelijk.
Regelgeving fietsendragers
Wat is de regelgeving voor een fietsendrager in Nederland?
Er zijn een aantal regels voor fietsendragers die voor alle landen gelden. Onderstaande lijst dient slechts ter indicatie. Reis je naar of door één van deze landen, check dan zelf altijd de meest actuele gegevens.
- Onderdelen die los kunnen raken zoals bidons, kinderzitjes, fietstassen, fietscomputers en fietspompen moeten verwijderd worden.
- Er mogen geen scherpe delen uitsteken.
- Indien de autoverlichting niet goed zichtbaar is, dan moet je een fietsendrager met verlichting gebruiken of een verlichtingsbalk plaatsen.
- Indien het nummerbord op de auto niet meer goed zichtbaar is, dan moet je een witte kentekenplaat op de fietsdrager of achterste fiets monteren.
- In Nederland mogen de fietsen maximaal 20 cm uitsteken aan elke zijkant, dus 40 cm in totaal. Achteruitrijverlichting en een mistlamp zijn hier niet verplicht op de fietsdrager.
Wat is de regelgeving voor een fietsendrager in Europa?
- Een fietsendrager met achteruitrijverlichting en mistlamp is verplicht in België, Duitsland en Oostenrijk. Je hebt hier dus een fietsendrager (en auto) nodig met 13-polige aansluiting.
- In Duitsland mogen de fietsendrager en de auto samen niet breder zijn dan 255 cm, en mogen de fietsen maximaal 40 cm uitsteken buiten de breedte van de auto.
- Achterverlichting en nummerbord van de auto moeten zichtbaar zijn in België, Frankrijk, Spanje en Italië. Zo niet, dan zijn hier een aparte lichtbak en witte kentekenplaat verplicht.
- In Frankrijk mag de breedte van de fietsendrager en de daarop vastgezette fietsen maximaal 250 cm zijn. En indien de fietsendrager verder dan 40 cm aan de zijkanten uitsteekt, dan moet je witte lampen monteren die naar voren schijnen en heb je naar achteren toe rode reflectoren nodig.
- In Spanje moet je altijd een markeringsbord met 3 diagonale rode strepen achterop de fietsendrager monteren.
- In Italië mogen de fietsen én de fietsendrager niet breder zijn dan het voertuig. Verder moet je altijd een markeringsbord achterop de fietsendrager monteren. Indien de fietsendrager net zo breed is als je auto, dan moet je twee markeringsborden monteren die samen een omgekeerde V vormen. De markeringsborden met 5 diagonale rode strepen moeten van aluminium of kunststof zijn en een afmeting hebben van 50×50 cm. En ’s nachts moet je lading voorzien zijn van een rood licht.
Fietsendragers voor op het dak
Hoeveel fietsen kunnen op een dakfietsendrager?
Op een dakfietsendrager kan één fiets worden gemonteerd. Wil je meer fietsen vervoeren, dan dien je per fiets een dakfietsendrager aan te schaffen. op het dak van de auto kunnen er doorgaans vier.
Heb ik dakdragers nodig voor een fietsendrager op het dak?
Ja, je hebt dakdragers nodig die passend zijn voor jouw auto. De dakdragers dienen als basis voor de fietsendragers, skibox of dakkoffer. Check hier welke dakdragers je nodig hebt.
Wat is het maximale gewicht van de dakdragers?
Wanneer je meer dakfietsendragers gaat plaatsen op het dak van de auto, dien je goed na te gaan wat het maximale gewicht van de dakdragers. Doorgaans ligt dit tussen de 75kg en 100 kg.
Kunnen alle soorten fietsen op een dakfietsendrager?
Een dak fietsendrager mag 15 kg dragen, sommige 17 kg. Er dient dus rekening gehouden te worden met het gewicht. Een beetje normale fiets weegt al 20 kg. Een E-bike weegt +/- 25 kg. Fietsen die dus geschikt zijn voor een dakfietsendrager zijn doorgaans sportfietsen, zoals een racefiets of een mountainbike. Ook kinderfietsen kunnen goed worden vervoert op een dakfietsendrager.
Fietsendragers voor op de achterklep
Hoeveel fietsen kunnen op een achterklep fietsendrager?
Achterklep fietsendragers heb je in verschillende varianten. Je hebt de varianten van 2 tot 4 fietsen.
Wat is het maximale laadgewicht van de achterklep fietsendrager?
Het maximale laadgewicht van een achterklep fietsendrager ligt tussen de 45 kg en 60 kg.
Kunnen alle soorten fietsen op een achterklep fietsendrager?
Allereerst dien je rekening te houden met het maximale laadgewicht van een achterklep fietsendrager. Deze is per type verschillend, maar ligt tussen de 45 kg en 60 kg. Fietsendragertest.nl adviseert sportfietsen en kinderfietsen te vervoeren. Het is namelijk vrij zwaar om de fietsen hoog op te tillen en ze op de achterklepfietsendrager te monteren.
Welke achterklep fietsendrager heb ik nodig?
Check onze fietsendragertest, om na te gaan welke achterklep fietsendrager het best past in jouw wensprofiel.
Ga tevens na welke achterklepfietsendrager past op jouw auto: klik hier!