Waar op letten bij aankoop van een fietsendrager?

Je denkt erover na om een fietsendrager aan te schaffen. Een goede keuze, want in het voorjaar en najaar is het heerlijk om met de auto en fietsen weg te gaan in Nederland of in Europa. Een goede fietsendrager is dan wel belangrijk. In dit artikel helpen wij je graag verder, want waar moet je op letten bij het kopen van een fietsendrager?

Fietsendrager zonder trekhaak

De eerste vraag die een antwoord dient te krijgen is de wijze waarop je de fietsen gaat vervoeren op de auto. Heeft je auto een trekhaak en is deze nog vrij, dan is dit de meest praktische plek om een fietsendrager zonder trekhaak te monteren. Heb je geen trekhaak en je wilt toch een fietsendrager kopen, dan is er de mogelijkheid om de fietsen te monteren op het dak van de auto, of op de achterklep van de auto.

Fietsen monteren op de achterklep

Wanneer je ervoor kiest om de fietsen op de achterklep van je auto te monteren, dien je eerst goed na te gaan of jouw auto hiervoor geschikt is. Dit is te achterhalen via de fabrikant van de achterklep fietsendrager. Soms zit net dat spoilertje op de auto in de weg. Iets wat je niet wilt is

Fietsendrager voor op de achterklep xbeschadigingen op je auto, of erger nog op je fietsen. Achterklep fietsendragers heb je in verschillende uitvoeringen en merken. Thule heeft een mooi assortiment, waarvan je zeker weet dat ze de fietsendrager voor op de achterklep goed hebben getest. Ze doen niet anders namelijk. Een fietsendrager voor op de achterklep is leverbaar voor 2, 3 of zelfs 4 fietsen. Belangrijk is ook om na te gaan wat het maximale draaggewicht is van de drager. Daarnaast dien je er rekening mee te houden dat niet alle fietsen geschikt zijn om op de achterklepdrager te vervoeren. De montage van de fietsen gebeurt doorgaans door de fietsen op te hangen aan het frame. Je kunt je misschien wel voorstellen dat je een elektrische fiets niet zo gemakkelijk ophangt in verband met het gewicht. Ook bij een dure carbon racefiets moet je jezelf de vraag stellen of je deze op een achterklepfietsendrager wilt vervoeren. Heb je dit liever niet, dan zijn er ook achterklepdragers waar de fietsen rusten op de fietsendrager door middel van wielgoten. Een stabielere basis…

Fietsen vervoeren op het dak van de auto

De fietsen op het dak van je auto vervoeren is ook een goede oplossing. Een dak fietsendrager dien je te monteren op dakdragers. Deze moet je dus wel in het bezit hebben, of alsnog aanschaffen. Deze extra kosten dien je wel mee te nemen in de keuze tussen de verschillende soorten fietsendragers. Aan de andere kant zijn dakdragers erg praktisch en tevens te gebruiken voor een skibox of eenFietsendrager voor op het dak dakkoffer. Er zijn diverse merken die fietsendragers voor op het dak in hun assortiment hebben. Thule heeft een groot en uitgebreid assortiment. Tevens goed te gebruiken in combinatie met de dakdragers van Thule, maar ook Pro User en Atera hebben dakfietsendragers. Niet elke fiets is geschikt om op het dak te vervoeren. Het maximale gewicht dat gedragen mag worden door de fietsendrager is vaak tussen de 15 kg en 20 kg. Een E-bike valt hierbij dus af. Zware transportfietsen zijn zeker ook niet aan te raden en ook al valt deze nog binnen het maximale draaggewicht, dit moet je niet willen. Voor het vervoeren van fietsen op het dak moet je vooral denken aan sportfietsen, zoals racefietsen, mountainbikes. Deze zijn relatief licht. Ook stadsfietsen en kinderfietsen zijn prima te doen.

Fietsendragers voor op de trekhaak

De meeste fietsendragers worden gemonteerd op de trekhaak. Dit is de plek van de auto waar het meeste gewicht gedragen mag worden. Ideaal om zwaardere fietsen, zoals elektrische fietsen en transportfietsen mee te nemen, maar uiteraard ook de lichtere sportfietsen kunnen op de trekhaak. Afhankelijk van het model kan je tussen de 1 en zelfs 4 fietsen meenemen. Let hierbij wel goed op hetFietsendrager 3 fietsen draagvermogen van de fietsendrager én op de kogeldruk van de trekhaak, want deze hebben een maximale belasting. De maximale kogeldruk staat op een metalen plaatje op de trekhaak. Je dient het gewicht van je fietsen en je fietsendrager bij elkaar op te tellen.

Fietsendrager op de trekhaak staat voor gemak

 Een ander groot pluspunt van een fietsdrager op de trekhaak is het gebruiksgemak. Bijna alle fietsendragers op de trekhaak zijn eenvoudig te monteren. Ook het bevestigen van de fietsen op de fietsendrager is kinderspel. Een solide basis van de wielgoten waar de fietsen op rusten, samen met de framehouders, maakt de montage eenvoudig. Vrijwel alle fietsendragers die worden gemonteerd op de trekhaak zijn kantelbaar (ook met fietsen). Erg prettig als je iets uit de achterbak wilt halen. Een kantelfunctie met een voetpedaal is het meest gemakkelijk. Sommige fietsendragers hebben een kantelfunctie die met de hand dient te gebeuren. Minder praktisch, want hierbij dien je tussen de fietsen te duiken om ‘m te laten kantelen.

Goedkope fietsendrager

Een goedkope fietsendrager is de variant die gemakkelijk is te monteren is, namelijk de fiePro User Briljant op auto Fietsendragertest.nlts-schaardrager, deze klem je met een schaarbeweging snel en eenvoudig op de trekhaak. Een snelle en gemakkelijke manier om te monteren. Goed te gebruiken bij kleinere afstanden, of wanneer je zelden met de fietsen weg gaat. Let wel, je hangt de fietsen op aan het frame. Iets om rekening mee te houden. Belangrijk is ook dat je kenteken én verlichting goed zichtbaar blijven. Vaak dien je dit los aan te schaffen, waardoor het alsnog een duurdere dragen wordt. Behalve bij de Pro User Briljant. Bij een fietsdrager op de trekhaak is het van belang dat de wielen van je fiets niet meer dan 20 centimeter aan de linker- en rechterkant van je auto of camper uitsteken (in Nederland). Beschikt je auto niet over een trekhaak, dan kan dit nogal prijzig zijn, om deze aan te schaffen. Een trekhaak is uiteraard te gebruiken voor diverse doelen, dat dan weer wel.

Fietsendrager huren?

Misschien heb je wel eens gedacht, waarom zal ik een fietsendrager kopen? Huren kan toch ook? De aankoop van een fietsendrager doe je niet van de één op andere dag. Wanneer je niet geheel zeker bent van het kopen van de juiste fietsendrager, dan is een fietsendrager huren ook zeker een goede optie. Relatief is dit niet duur en daarnaast prettig om alvast ervaring op te doen in het gebruik van een fietsendrager. Wanneer je ervoor kiest een fietsendrager te huren, is er de keuze uit fietsendragers voor op het dak van de auto (let op in combinatie met dakdragers) en voor op de trekhaak van de auto. Hier hangt vaak wel een minimale huurperiode aan. Desondanks toch zeker de moeite waard om ervaring op te doen met het gebruiken en vervoeren van je fietsen op een fietsendrager.

Fietsendragers voor elektrische fietsen

Je ziet ze steeds vaker; elektrische fietsen of e-bikes worden steeds populairder. Voor het vervoeren van een elektrische fiets, met een gewicht van ongeveer 25 kg per stuk, is het van belang dat de fietsendrager voldoende gewicht kan dragen. Een fietsendrager op trekhaak is het meest geschikt voor e-bikes. Dit omdat het draagvermogen van 50 tot 60 kg, kan je dan zelfs 2 e-bikes meenemen. Bovendien til je een elektrische fiets niet zomaar even boven op het dak van de auto en is het gewicht van de E bike te hoog. Achterklepdragers zijn bovendien niet sterk genoeg om meer dan 1 elektrische fiets te dragen.

Haal indien mogelijk de accu uit je fiets, voordat je deze op de fietsendrager plaatst. De accu kan je beter in de auto vervoeren, dit scheelt ook weer gewicht. Bij een fietsendrager voor op de trekhaak is dit niet nodig.

Fietsendragers 7-polig of 13-polig

Fietsendragers met verlichting hebben óf een 7-polige aansluiting met alleen achterlichten, knipperlichten en remlicht, óf een 13-polige aansluiting met ook achteruitrijlicht en mistlamp. Vooral die laatste twee zijn belangrijk als je naar of door België, Duitsland of Oostenrijk gaat, daar is het altijd verplicht. Om de achteruitrijverlichting en mistlamp te kunnen gebruiken moet de aansluiting van je auto ook 13-polig zijn. Moderne auto’s met trekhaak hebben vaak een 13-polige aansluiting, bijVerschil zevenpolige en dertienpolige stekkerdoos wat oudere auto’s kan het nog een 7-polige aansluiting zijn. Dat kan je makkelijk zelf zien door simpelweg de aansluitpunten te tellen. Wanneer de aansluitingen van de auto en fietsdrager niet gelijk zijn, dan kan je een verloopstekker bij bestellen. Wanneer op je auto een 7-polige stekkerdoos zit en de drager heeft een 13-polige stekker, dan heb je een verloopstekker nodig van 7 naar 13-polig. Andersom kan natuurlijk ook: bij een auto met een 13-polige stekkerdoos en een fietsdrager met een 7-polige stekker is een adapter van 13 naar 7-polig nodig. De aansluiting van je auto hoeft dus niet leidend te zijn voor de fietsendrager die je koopt.

Voordelen per soort fietsendrager

We hebben het even voor je op een rijtje gezet, de voordelen per soort fietsendrager. Mocht je toch nog meer informatie of advies op maat willen ontvangen, dan kan je ons via ons contactformulier benaderen. Wij helpen graag, geheel vrijblijvend…

Voordelen van fietsendragers op de trekhaak:

  • gebruiksgemak bij montage van de drager
  • gebruiksgemak bij laden/lossen van de fietsen
  • vervoer van meerdere (en) zware fietsen mogelijk, zeer geschikt voor e-bikes

Voordelen van fietsendragers op de achterklep:

  • geen trekhaak nodig
  • geen dakdragers nodig
  • zeer geschikt voor mountainbikes met brede banden

Voordelen van fietsendragers op het dak:

  • geen trekhaak nodig
  • bij auto met trekhaak blijft meenemen van caravan/aanhanger mogelijk
  • kofferbak van auto blijft toegankelijk
  • zeer geschikt voor (lichte) racefietsen met minder kans op beschadiging aan het frame

VIND DE BESTE FIETSENDRAGER


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *